backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / ANATOMIE

ANATOMIE BEKKENBODEM

 

Aan de onderzijde van het bekken bevindt zich de bekkenbodem. Deze bekkenbodem vormt samen met de botten van het bekken de onderkant van de buikholte. Door de bekkenbodem lopen onder andere de blaas en urinebuis (urethra), de schede (vagina) en het uiteinde van de dikke darm (rectum). Ze worden door de bekkenbodemspieren en ophangbanden die aan de botten van het bekken vastzitten op hun plaats gehouden.

Het schaambeen (os pubis) is onderdeel van het bekken en vormt samen met het zitbeen (os ischii) en het darmbeen (os ilium) het heupbeen (os coxae). Het bekken (pelvis) wordt door het linker en rechter heupbeen samen met het heiligbeen (os sacrum) gevormd. Het schaambeen wordt onderscheiden in een lichaam (corpus), een bovenste deel (ramus superior) en een onderste deel (ramus inferior).

De blaas (vesica urinaria) is bij mensen het orgaan dat de urine uit de nieren verzamelt en deze opslaat. De blaas van een volwassen persoon kan zo’n 300-350cl urine bevatten, maar indien nodig kan de blaas nog veel meer urine ophouden. De urine gaat via de urineleiders naar de blaas en verlaat deze door de plasbuis.

De endeldarm (rectum) is het laatste deel van de dikke darm waar de ontlasting verzamelt wordt. De ontlasting verlaat via de anus het lichaam. De anus bestaat uit twee tussen de massief-vlezige billen ingebedde sluitspieren (sphincters). Dit zijn de sphincter ani externa en de sphincter ani interna.

De bekkenbodem houdt de organen op hun plaats. Zenuwen, banden en spieren zorgen ervoor dat de blaas, de darm en de schede afgesloten kunnen worden. Door de bekkenbodemspieren te ontspannen is het mogelijk om te plassen, ontlasting of geslachtsgemeenschap te hebben.

Bij vrouwen is de vagina (ook wel schede genoemd) het inwendige deel van het geslachtsorgaan dat de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam verbindt. Het uitwendige deel wordt vulva genoemd. De vagina is geschikt om bij geslachtsgemeenschap de penis in te brengen. Bij een zwangerschap is de vagina een deel van het geboortekanaal bij de bevalling. Een eierstok wordt in medische termen ovarium genoemd en is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. Via de eileider kan de eicel de baarmoeder bereiken. Een vrouw heeft twee eierstokken die links en rechts van de baarmoeder in de buikholte liggen.

Bij mannen is de penis (ook wel lid genoemd) het geslachtsorgaan dat wordt gebruikt om urine te lozen en om geslachtsgemeenschap te hebben. Urine verlaat door de urinebuis via de penis het mannelijke lichaam. De prostaat wordt in het Nederlands ook voorstanderklier genoemd. De prostaat is een klier die vlak onder de blaas om de urinebuis heen zit. De prostaat produceert een aantal hulpstoffen die aan het sperma worden toegevoegd en voorkomt door samentrekking dat er sperma in de blaas komt.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL