backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

PENIS

De penis is het mannelijk geslachtsorgaan en maakt deel uit van het urogenitaal stelsel. Het speelt een rol bij het plassen en bij de geslachtsgemeenschap.

Symptomen van stoornissen aan de penis

Moeite met plassen of juist moeite met het ophouden van de plas. Pijn en/of een branderig gevoel. Erectieproblemen en/of een aanwezig ontstekingsproces.

Onderzoek en diagnose bij stoornissen aan de penis

Anamnese, lichamelijk onderzoek,  urine onderzoek en bloed onderzoek

Conservatieve behandeling van stoornissen aan de penis

Voor iedere penis aandoening/blessure bestaat een aparte behandeling

Operatieve behandeling van stoornissen aan de penis

Voor iedere penis aandoening/blessure bestaat een aparte behandeling

 

De penis is het mannelijk geslachtsorgaan en maakt deel uit van het urogenitaal stelsel. Het speelt een rol bij het plassen en bij de geslachtsgemeenschap. De penis heeft eigenlijk de vorm van een boemerang. Niet de hele penis is zichtbaar omdat er een deel in het bekken zit. De penis zit vast aan het schaambeen en hangt voor het schaambeen.

De penis bestaat uit verschillende structuren. Zo bevat het de plasbuis en drie zwellichamen. Van deze zwellichamen bevindt zich er één aan de onderzijde, het corpus spongiosum. Door dit zwellichaam loopt de plasbuis. Door de plasbuis verlaten urine en sperma het lichaam. De urinebuis en het corpus spongiosum eindigen in de eikel. Omdat de eikel vele zenuwuiteinden bevat, is deze erg gevoelig en wordt deze beschermd door de voorhuid.

De andere twee zwellichamen bevinden zich aan de bovenzijde, de corpora cavernosa.

De drie zwellichamen vullen zich tijdens seksuele opwinding met bloed. Hierdoor wordt de penis stijf en groter. De lengte van de penis kan variëren. De lengte over de penis is slappe toestand zegt weinig over de lengte van de penis is stijve toestand.

De penis wordt aangestuurd door het zenuwstelsel, deels door het centrale autonome zenuwstelsel. Dit gaat niet geheel bewust, waardoor de man hier niet altijd volledige controle over heeft. Door het sympathische zenuwstelsel ontstaat een erectie ook niet altijd vrijwillig en ontstaan er gemiddeld per nacht 5 erecties. Ook kan er tijdens zware inspanning opeens een erectie ontstaan.

De penis kan naast groeien, ook krimpen. Dit gebeurt bij kou maar bijvoorbeeld ook bij stress. Stress kan leiden tot een verminderd libido of erectieproblemen.

Naast erectieproblemen kunnen er andere problemen met betrekking tot de penis zijn. Zo kan er een infectie aan de plasbuis of het prostaat zijn of een geslachtsziekte. Ook kan er een vernauwing van de plasbuis zijn door een vroegere ontsteking. Deze zaken leiden vaak tot problematiek met betrekking tot het plassen.

Ook kan de voorhuid van de eikel vernauwd zijn, ook dit kan door een infectie komen maar kan ook aangeboren zijn. De voorhuid is dan niet goed genoeg te verhuiven, waardoor de eikel lastig schoon gehouden kan worden. Er kan zich dan smegma ophopen. Ook een erectie is dan vaak pijnlijk, omdat de voorhuid te nauw is.

Ook kan het ‘riempje aan de onderkant van de eikel’, bij geslachtsgemeenschap inscheuren. Dit kan pijnlijk zijn.

Qua erectiestoornissen, wordt er vaak gesproken over impotentie. Er wordt dan een onvermogen tot geslachtsgemeenschap bedoeld. Dit komt bijvoorbeeld door de afwezigheid van een erectie. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Naast psychische problematiek, kunnen ook lichamelijke stoornissen zoals aderverkalking, suikerziekte, of letsel aan de zenuwen dit veroorzaken. Ook is er een stoornis waarbij de penis continu is erectie stand is, dit wordt Priapisme genoemd. Hierdoor treden beschadigingen aan de zwellichamen op. Deze aandoening kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door bloedstollingstoornissen.

Bij de ziekte van Peyronie is er een scheefstand van de penis. Dit komt door littekenvorming is één van de zwellichamen. Deze littekens kunnen zijn ontstaan na bijvoorbeeld een ongeval, maar ook zonder oorzaak.

Een andere aandoening is de penis breuk. Al heeft de penis geen bot, toch kan deze breken. Dit is erg pijnlijk en er is een duidelijk geluid te horen wanneer dit gebeurt. Het komt weinig voor. Als het voorkomt is dit meestal bij jonge mannen. Hard stoten of wilde seks kan een penisbreuk veroorzaken.

Kanker aan de penis komt ook weinig voor. Als dit voorkomt is dit meestal op oudere leeftijd.

 

Symptomen bij stoornissen aan de penis

Een aantal symptomen staan hierboven al beschreven. Over het algemeen zijn de symptomen, moeite met plassen of juist moeite met het ophouden van de plas. Pijn en/of een branderig gevoel. Erectieproblemen en hierdoor problemen met de geslachtsgemeenschap. Ook kan er sprake zijn van een ontstekingsproces.

Bij de ziekte van Peyronie ontstaan er uiteindelijk verhardingen met littekenvorming (plaques) is de wand van de zwellichamen. Hierdoor ontstaat de kromstand wanneer de penis in erectie is. Ook kan er sprake zijn van lekkage van bloed op de plek van de verharding. Hierdoor kan de erectie vaak minder lang vol gehouden worden.

 

Onderzoek en diagnose bij stoornissen aan de penis

Om de juiste diagnose te stellen zijn het vraaggesprek/anamnese en het lichamelijk onderzoek belangrijk om het totale klachtenbeeld goed in kaart te brengen. Vooral het lichamelijk onderzoek geeft veel informatie. De stand van de penis kan bekeken worden;  eventueel littekenweefsel in de zwellichamen kan gevoeld worden; de voorhuid en de uitgang van de plasbuis kunnen beoordeeld worden op vernauwingen.

Verder kan er urine onderzoek en bloed onderzoek gedaan worden. Met bloedonderzoek kan bekeken worden of het testosteron gehalte goed is. Bij impotentie is dit namelijk vaak te laag. Middels urineonderzoek kan een infectie uitgesloten worden. Ook kan er een uitstrijkje gemaakt worden. Hierbij worden wat cellen verwijderd en op kweek gezet. Dit wordt bijvoorbeeld bij een geslachtziekte gedaan.

Ook kan er een echo van de penis gemaakt worden. Dit wordt bijvoorbeeld bij verdenking van kanker gedaan. Ook kunnen de bloedvaten en de doorbloeding beoordeeld worden. Dit kan van belang zijn bij impotentie. Om impotentie nader te onderzoeken kan er een Papaverine injectie gegeven worden in de zwellichamen van de penis. Bij een goede doorbloeding zal de penis in erectie stand komen en weet men dat het probleem elders ligt dan in de bloedvaten.

 

Conservatieve behandeling bij stoornissen aan de penis

Natuurlijk bestaat er voor iedere penis aandoening/blessure een aparte behandeling.

Er zijn echter ook zaken die de man preventief kan doen om klachten aan de penis te voorkomen. Om erectiestoornissen te voorkomen en de penis in goede conditie te houden is een gezonde leefstijl belangrijk. Qua eetpatroon zijn groente, fruit, veel granen en gezonde vetten belangrijk voor de bloedcirculatie. Overgewicht moet voorkomen worden. Overgewicht kan zorgen voor een verminderde doorbloeding. Overgewicht kan leiden tot diabetus type 2, met als gevolg schade aan de zenuwen en eventueel erectie stoornissen. In vet wordt testosteron ook omgezet in vrouwelijke hormonen, dit heeft invloed op de erectie.

Een hoge bloeddruk en cholesterol kunnen de bloedvaten beschadigen, ook dit moet vermeden worden. Het drinken van vaak en veel alcohol kan de balans in sekshormonen verstoren. Verder is regelmatig bewegen belangrijk om erectiestoornissen te voorkomen. Verder is het verstandig om het testosteron gehalte in de gaten te houden, het gebruik van anabole steroïden te vermijden, te stoppen met roken of niet te roken, stress proberen te vermijden/voorkomen en op te passen met wilde seks.

Qua fysiotherapie moet er gedacht worden aan bekkenfysiotherapie. Dit kan effectief zijn voor pijnklachten in de bekkenbodemregio, plasproblematiek, problemen met de ontlasting, seksuele problemen en het revalideren na een operatie.

Bij ontstekingen kan er gebruik worden gemaakt van medicatie.

Ook kan er behandeld worden middels shockwave therapie (ESWT). Dit kan bijvoorbeeld worden toegepast bij de ziekte van Peyronie. Het ontstekingsproces kan hiermee stil gelegd worden, met behulp van schokgolven wordt gepoogd de reactie in de plaque stil te leggen. Een minimum van drie behandelingen is meestal noodzakelijk. De pijnklachten zullen grotendeels verdwijnen als de ontstekingsreactie stil gelegd is. Ook de kromstand die optreedt bij de ziekte van Peyronie kan mogelijk was verminderd worden met schokgolf therapie. Meestal helaas niet geheel, waardoor er toch nog operatief moet worden ingegrepen. Zie voor de operatieve behandeling hier onder.

 

Operatieve behandeling bij stoornissen aan de penis

De eventuele operatieve ingreep is natuurlijk afhankelijk van de klachten en de aandoening. Bij de ziekte van Peyronie kan de kromstand van de penis verholpen worden middels een Nesbitt-plicaturatie. Hierbij wordt de penis rechtgezet door de tegenovergestelde zijde recht te trekken. Ook wordt er soms een stuk van het zwellichaam verwijderd (excisie). Hierbij moet voorzichtig te werk gegaan worden om schade aan de zenuwen en bloedvaten te voorkomen. De plaque kan verwijderd worden en wordt vervangen door een greffe. Meestal wordt hiervoor de SIS-greffe gebruikt, welke meestal bestaat uit een deel van de dunne darm van een varken. Bij beide operaties is een besnijdenis noodzakelijk, omdat er gewerkt wordt via de eikel. Deze operaties worden uitgevoerd onder narcose en de patiënt mag na deze ingreep 6 weken geen seksuele activiteiten uitvoeren.

Bij een ontsteking door een te nauwe voorhuid zal antibiotica niet afdoende helpen en zal ook een besnijdenis noodzakelijk zijn. Deze ingreep is meestal poliklinisch.

Bij impotentie wordt er qua behandeling gekeken naar de oorzaak. Wanneer de oorzaak ligt in de bloedaanvoer naar de zwellichamen van de penis, kunnen er goed werkende bloedvaten van elders uit het lichaam aangesloten worden op de zwellichamen. Wanneer de bloedvaten niet geschikt zijn of ook niet goed functioneren kan een penis prothese uitkomst bieden. Er worden dan twee kleine cilinders van kunststof in de zwellichamen van de penis geplaatst. In de balzak wordt een kleine pompje geplaatst, welke middels vloeistof vanuit een ballon die weer in de onderbuik geïmplanteerd wordt, de zwellichaampjes kan opblazen. Dit is een grote ingreep, welke goed overwogen moet worden.

Wanneer het bij impotentie gaat om schade aan de zenuwen, waardoor de aansturing van de erectie niet goed is, kan middels een injectie (bijvoorbeeld Papaverine) een erectie worden opgewekt. De patiënt doet dit zelf op het moment dat hij een erectie wil. De erectie kan te lang aanhouden wanneer er teveel geïnjecteerd wordt. Dit is gevaarlijk aangezien de zwellichamen door een langdurige erectie schade op kunnen lopen. Bij goed gebruik blij de erectie 1 tot 2 uur.

Wanneer er sprake is van peniskanker, moet er snel gehandeld worden om alle kankercellen te vernietigen. De kanker ontstaat meestal in de eikel van de penis en kan als er geen uitzaaiingen zijn onder narcose worden verwijderd. Dit kan gedaan worden met een laser-apparaat, waardoor er alleen een klein litteken ontstaat. Wanneer de tumor groter is zal een deel van de penis verwijderd moeren worden. impotentie is vaak een gevolg. Wanneer er uitzaaiingen zijn moeten vaak ook de lymfeklieren in de lies verwijderd worden. Peniskanker is meestal wel goed te behandelen en te genezen.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL