backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / BEKKENBODEMSPIEREN

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BEKKENBODEM SPIEREN

Wanneer de bekkenbodem te zwak is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Er kan een verzakking ontstaan, ook kan er incontinentie ontstaan of kunnen er andere klachten als onderbuikpijn, pijn in de liezen, pijn in de lage rug, moeheid of seksuele problemen voorkomen.

Symptomen compressiefractuur van een te zwakke bekkenbodem

Zwaar gevoel in de vagina, een zeurderig gevoel in de onderbuik en soms uitstralende pijn naar de onderrug. Echter, er zijn niet altijd klachten

Onderzoek en diagnose bij een te zwakke bekkenbodem

Anamnese, gynaecologisch onderzoek, urine-onderzoek

Conservatieve behandeling van een te zwakke bekkenbodem

Levensstijladviezen, bekkenbodemtherapie

Operatieve behandeling van een te zwakke bekkenbodem

Eventueel plaatsen van een pessarium

De bekkenbodem  kan worden gezien als een soort van hangmat voor de inwendige organen. Bij de vrouw ondersteunt de bekkenbodem de baarmoeder, blaas en de dikke darm. Het zorgt voor het kunnen controleren van de urine en ontlasting. De bekkenbodem is opgebouwd uit twee diafragma’s, namelijk diafragma pelvis en diafragma urogenitale. De bekkenbodem kan gezien worden als de afsluiting van de romp. Beide diafragma’s zijn bekleed met bindweefselachtige vezels.

De twee diafragma’s bestaat weer uit verschillende spieren.  Deze spieren lopen van het staartbeen tot aan het schaambeen. Deze spieren kunnen bewust aangespannen worden. in normale toestand is de bekkenbodem aangespannen en zijn de uitgangen gesloten.

Het diafragma urogenitale wordt gevormd door de m. transversus perinei profundus en de m. transversus perinei superficialis. Het diafragma pelvis bestaat uit de sluitspier (m. coccygeus) en de anusheffer (m. levator ani). De m. levator ani bestaat uit spiervezels die in verschillende richtingen verlopen. Deze spier werkt mee bij de buikpers en heeft een steunende functie. Deze spier draagt namelijk het gewicht van de bekkeningewanden. Uitrekkingen van dit diafragma kunnen dan ook leiden tot een verzakking van de inwendige organen. Dit komt meestal voor na de bevalling. De m. levator ani kan bij een bevalling ook scheuren.

 

 

Wanneer de bekkenbodem te zwak is, kunnen er verschillende problemen ontstaan. Er kan een verzakking ontstaan, ook kan er incontinentie ontstaan of kunnen er andere klachten als onderbuikpijn, pijn in de liezen, pijn in de lage rug, moeheid of seksuele problemen voorkomen. In onderstaande tekst wordt nadere uitleg gegeven over een verzakking (prolapsus).  Er zijn meerdere oorzaken voor het slecht functioneren van de bekkenbodem. Een bevalling kan hier een rol in spelen, maar ook de leeftijd, lichamelijk zwaar werk, overgewicht, veel hoesten door bijvoorbeeld COPD of een aangeboren afwijking.

Symptomen bij een verzakking door een te zwakke bekkenbodem

Een verzakking is het via de vagina naar beneden zakken van de organen van het kleine bekken. Er bestaan verschillende verzakkingen. Zo kan de blaas, het rectum of de baarmoeder  verzakken. Deze organen kunnen ook tegelijkertijd verzakken.

Bij een verzakking van de baarmoeder wordt vaak de baarmoedermond gevoeld of gezien bij de ingang van de schede. Wanneer de blaas verzakt is er een bol waarneembaar aan de voorkant van de schede en bij de dikke darm aan de achterkant van de schede.

Er ontstaat een zwaar gevoel in de vagina, een zeurderig gevoel in de onderbuik en soms uitstralende pijn naar de onderrug. Vaak is de patiënt ook erg moe. Drukverhogende activiteiten, maar ook zitten en fietsen, geven vaak problemen.  Bij een matige verzakking van de blaas kan het ophouden van de urine lastig zijn, bij een grote verzakking van de blaas is het uit plassen juist lastig. Niet alle verzakkingen geven echter klachten.

 

Onderzoek en diagnose bij verzakking door een te zwakke bekkenbodem

De anamnese is van belang voor het stellen van de diagnose. Het is dan ook zaak dat de vrouw de klachten en het beloop nauwkeurig omschrijft. De bovenstaande symptomen zijn belangrijk voor het stellen van de diagnose. Verder zal er gynaecologisch onderzoek gedaan worden en zal er gebruik gemaakt worden van specifieke onderzoeken. Zo zal er urine onderzoek gedaan worden om bijvoorbeeld een blaasontsteking uit te sluiten. Ook zal het functioneren van de blaas onderzocht worden middels urodynamisch onderzoek. Ook kan er middels röntgen gekeken worden (vaak met contrastvloeistof) naar het functioneren van de dikkedarm.

 

Conservatieve behandeling bij een verzakking door een te zwakke bekkenbodem 

De behandeling zal in eerste instantie conservatief zijn.  Er zullen adviezen gegeven worden met betrekking tot het eetpatroon, het soepel houden van de ontlasting, stoppen met roken, eventueel afvallen, de houding, voor het verminderen van de belasting van de buikholte enz.  Qua eetpatroon kan voldoende drinken de ontlasting soepel houden, waardoor overmatig persen niet nodig is. Ook kan het eten van veel vezels helpen. Verder is bekkenbodem fysiotherapie belangrijk. Deze fysiotherapeut kan de patiënte aanleren hoe zij de bekkenbodem kan aanspannen. Deze therapie is vaak vooral bij incontinentie en na een verzakkingoperatie erg effectief. Bij een grote verzakking zal alleen fysiotherapie niet voldoende zijn.

Bij bekkenbodemtherapie zal de fysiotherapeut eerst duidelijk de klachten in beeld willen brengen om een goed behandelplan op te kunnen stellen. Ook zullen er wat testen gedaan worden om te kijken hoe de patiënt zijn bekkenbodem spieren gebruikt. Er zullen oefeningen gedaan worden voor de rug, buik, billen en benen. En er zal geleerd worden hoe men goed kan tillen enz. Ook is het trainen van de ademhaling van belang. Het kan zijn dat de levensstijl aangepast moet worden. Regelmatig trainen is noodzakelijk. Qua sport kan het verstandig zijn een sport te beoefenen waarbij er niet tot weinig gesprongen dient te worden op een harde onderlaag.

Algemene adviezen voor het goed gebruiken van de bekkenbodem zijn:

-       Goed door blijven ademen en de ademhaling niet vast zetten.

-       Hoesten voorkomen

-       Zorg voor een goede stand van het bekken bij zitten en probeer ontspannen te bewegen.

-       Plas niet gehaast, neem de tijd op het toilet en ontspan.

 

Operatieve behandeling bij een verzakking door een te zwakke bekkenbodem

Afhankelijk van de ernst, de klachten en het effect van de conservatieve therapie, wordt het verdere beleid bepaald. Zo kan de therapie naast de bekkenfysiotherapie ook bestaan uit het plaatsen van een pessarium (ring) of een operatie. Met behulp van een pessarium wordt de verzakte blaas op baarmoeder op de juiste plaats teruggebracht. Een operatie wordt alleen overwogen als de eerdere therapie niet effectief is geweest. De revalidatie periode na het herstellen van de bekkenbodem is minimaal 6 weken.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL