backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / OVERACTIEVE BLAAS

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

OVERACTIEVE BLAAS

Een overactieve blaas is een veelvoorkomende oorzaak van urine-incontinentie (ongewild verlies van urine). De verschijnselen kunnen variëren van sterke aandrang, vaak naar het toilet moeten (ook ’s nachts) tot plotseling ongewenst urineverlies.

Een overactieve blaas kan door meerdere factoren veroorzaakt worden. Er kunnen afwijkingen van de blaas zijn. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan een blaassteen of een dikke blaaswand door obstructie van de prostaat. Verzakkingen van de blaas, endeldarm of baarmoeder kunnen de klachten die met een overactieve blaas te maken hebben veroorzaken. Daarnaast kunnen de klachten worden veroorzaakt door een afwijking aan het zenuwstelsel.

De blaas kan geprikkeld worden door middelen als alcohol of cafeïne waardoor de effecten die optreden kunnen lijken op een overactieve blaas. Verder kan de blaas extra worden geprikkeld door sterk geconcentreerde urine of een hoge urineproductie bij het gebruik van plaspillen.

De bekkenbodem kan door verschillende oorzaken over- of onderactief zijn. Bij mannen kan een overactieve blaas het gevolg zijn van een prostaatobstructie. Bij vrouwen liggen de oorzaken daarentegen vaker bij de bekkenbodem.
 

Symptomen overactieve blaas

 

Bij een overactieve blaas passen verschillende klachten. Mensen met een overactieve blaas moeten vaak naar het toilet en hebben last van hevige aandrang die moeilijk te onderdrukken is. Soms kan deze aandrang tot urineverlies leiden.

De volgende klachten passen bij een overactieve blaas:

-         vaker dan 6-8 keer per dag naar het toilet moeten

-         vaker dan 1 keer per nacht naar het toilet moeten

-         plotselinge aandrang om te moeten plassen

-         kleine hoeveelheden plassen

-         onvrijwillig urineverlies

Onderzoek en diagnose overactieve blaas

Het kan moeilijk zijn de oorzaak van een overactieve blaas te achterhalen omdat de aansturing van de blaas nogal ingewikkeld in elkaar zit. De samentrekkingen van de blaas worden vanuit de hersenen geregeld. Deze sturen de prikkelingen naar de blaas waardoor deze samentrekt of ontspant.

De diagnose ‘overactieve blaas’ wordt op basis van de aangegeven klachten en het lichamelijk onderzoek gesteld. Zo kan er gevraagd worden een dagboek bij te houden om weer te geven wanneer er geplast wordt en onder welke omstandigheden. Er kan aanvullend onderzoek gedaan worden waarbij een urodynamisch onderzoek de functie van de blaas en het sluitingsmechanisme bepaalt. Het is daarnaast mogelijk om de blaas met een speciaal instrument, cystoscoop, te bekijken.

Behandeling overactieve blaas

Door middel van medicatie kan de blaas weer ‘rustig’ worden. Deze medicijnen beïnvloeden de prikkels die naar de blaasspier worden gestuurd waardoor de samentrekkingen van de blaasspier beter geregeld worden en de sterke aandrang om te plassen wordt verminderd. Daarnaast kan onder begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut blaastraining en training van de bekkenbodemspieren gedaan worden om de plas beter op te kunnen houden.

Als medicatie en fysiotherapie niet voldoende resultaat geven kan PTNS behandeling worden toegepast. PTNS staat voor Percutane (door de huid heen) Tibial (scheenbeen) Nerve (zenuw) Stimulation (stimulatie). De behandeling is een vorm van neuromodulatie waarbij de gevoelszenuwen worden geprikkeld met een elektrisch signaal waardoor de werking van bepaalde zenuwsystemen indirect beïnvloed wordt. Bij PTNS wordt het elektrisch signaal aan de lange beenzenuw (nervus tibialis) in onderbeen net boven de binnenzijde van het enkelgewricht gegeven. De beenzenuw loopt door naar het onderste deel van het ruggenmerg, het zenuwcentrum rond het bekken, van waaruit de blaasfuncties worden geregeld.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL