backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / STRESS-URINE-INCONTINENTIE

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

STRESS-URINE-INCONTINENTIE

Het woord stressincontinentie wil zeggen dat de klachten afhankelijk zijn van druk in de buik. In het geval van stressincontinentie loopt de urine uit de blaas als de druk in de buik bij inspanning omhoog gaat. Stress-urine-incontinentie komt met name bij vrouwen veel voor. Doordat vrouwen een kortere plasbuis dan mannen hebben kan de urine minder goed tegengehouden worden. Daarnaast kunnen de spieren rondom de blaasuitgang wat uitgerekt zijn door zwangerschap en een bevalling. Ook kunnen de spieren door veroudering slapper worden.

 

 Als er sprake is van een slappe bekkenbodem veert deze mee bij een plotse drukverhoging op de blaas. Dit kan onder andere bij tillen, lachen of sporten voorkomen. Hierbij zullen de bekkenbodemspieren er niet meer in slagen de urinebuis voldoende dicht te drukken. Bij ongeveer 1 op de 4 vrouwen van boven de 35 jaar komt deze vorm van incontinentie voor.

 Stressincontinentie kan door een aantal factoren veroorzaakt worden.

Uit onderzoek blijkt dat stressincontinentie vaker voorkomt bij vrouwen die bevallen zijn van een kind. Hierin is de eerste zwangerschap, en met name de bevalling, bepalend. Tijdens de zwangerschap wordt de buikwand slapper, verandert de kromming van de onderrug en verplaatst de buikdruk zich naar voren. Ook de blaas verplaatst zich naar voren en naar boven. Tijdens de bevalling kan onder sommige omstandigheden incontinentie worden veroorzaakt door een volle blaas vóór de uitdrijving, persweeën of uitscheuring van de bilnaad. Ook kunnen de zenuwen die de bekkenbodemspieren aansturen beschadigd raken bij een bevalling. Daarnaast kan het bindweefsel dat zich in de bekkenbodem bevindt verzwakt raken.

Net als alle andere spieren worden ook de bekkenbodemspieren bij veel vrouwen zwakker op oudere leeftijd. Tijdens de menopauze zorgt het tekort aan oestrogeen ervoor dat het weefselveroudering kan versnellen. De vaatvoorziening wordt minder, het slijmvlies van de urinebuis wordt dunner en het spierstelsel van de bekkenbodem wordt zwakker.

Chirurgische ingrepen aan de urinebuis en in het gebied van de blaashals die slecht worden uitgevoerd kunnen oorzaken zijn van urine-incontinentie.

Vrouwen die een moeilijke stoelgang hebben of altijd veel druk moeten uitoefenen op de bekkenbodem om ontlasting te produceren kunnen ontzenuwing van de bekkenbodem krijgen. Als de zenuw geraakt is volgen de sluitspieren waardoor incontinentie ontstaat. In een dergelijk geval is behandeling van de obstipatie in combinatie met de incontinentie nodig.

Bij sportieve jongeren komt steeds vaker urine-incontinentie voor. Met name bij vrouwen die hardlopen of bijvoorbeeld intensief aan fitness doen. Het is belangrijk om een evenwichtig spierstelsel te hebben. Te sterk ontwikkelde buikspieren kunnen de druk op de bekkenbodem en hiermee urineverlies veroorzaken.

Een verzwakte bekkenbodem kunnen klachten van verzakking geven. Een verzakking is het dalen van een orgaan of een deel van een orgaan of weefsel als gevolg van verslapping. De organen in het kleine bekken zijn hier het meest gevoelig voor. Hier bevinden zich de baarmoeder, blaas, endeldarm, urinebuis, holte tussen endeldarm en baarmoeder (excavatio recto-uterina) en de vagina. Er bestaat geen echt verband tussen urine-incontinentie en verzakking, maar urine-incontinentie kan zich naast een verzakking voordoen. Als deze twee dingen samengaan zullen ze beide moeten worden behandeld.
 

Symptomen stress-urine-incontinentie

Tekenen van stressincontinentie kunnen onder andere het verlies van kleine of grote hoeveelheden urine zijn zonder waarschuwing of aandrang te voelen . Daarnaast kan er incidenteel urineverlies bij niezen, hoesten, lachen of lichaamsbeweging zijn. Plotseling naar het toilet moeten voor of tijdens het urineverlies is ook een bekend verschijnsel en verder is het mogelijk dat er urineverlies is voordat het toilet bereikt is. Het kan voorkomen dat men twee of meer keer per nacht naar het toilet moet gaan of er sprake is van bedplassen.

Onderzoek en diagnose stress-urine-incontinentie

Aan de hand van de klachten en een licamelijk onderzoek kan de diagnose stressincontinentie gesteld worden. Zo kan er gevraagd worden een dagboek bij te houden om weer te geven wanneer er geplast wordt en onder welke omstandigheden. Door middel van een urodynamisch onderzoek kan de functie van de blaas en het sluitingsmechanisme verder onderzocht worden. Daarnaast is het mogelijk door middel van een speciaal instrument, de cystoscoop, de blaas te bekijken.

Conservatieve behandeling stress-urine-incontinentie

Onder begeleiding van een bekkenbodemfysiotherapeut kunnen door middel van oefeningen de bekkenbodemspieren versterkt worden. Doordat de spieren de rondom de blaasuitgang steviger worden kan de urine beter opgehouden worden. Als de therapie onvoldoende resultaat heeft kan een operatie nodig zijn om de klachten te verhelpen.

Operatieve behandeling stress-urine-incontinentie

Een operatieve behandeling van stressincontinentie is de TVT-methode. De TVT-methode is een nieuwe eenvoudige chirurgische ingreep die onder plaatselijke verdoving of ruggenprik uitgevoerd kan worden. De buikwand wordt niet geopend en de buikspieren blijven onaangetast. De ingreep wordt door de uroloog of gynaecoloog uitgevoerd en heeft relatief weinig risico’s.

Via twee kleine sneden wordt er een doorgang aan weerszijden van de urinebuis voorbereid. Vervolgens wordt er met een speciaal instrument een bandje onder geplaatst. Dit bandje wordt vervolgens als een soort hangmat onder de urinebuis gelegd zodat deze voortdurend, en met name tijdens inspanning, ondersteund wordt en urineverlies tegengegaan wordt.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL