backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / EIERSTOK

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

EIERSTOK

Een eierstok wordt in medische termen varium genoemd en is het orgaan in de vrouw waar de eicellen zijn opgeslagen. Via de eileider kan de eicel de baarmoeder bereiken. Een vrouw heeft twee eierstokken die links en rechts van de baarmoeder in de buikholte liggen.

De eierstok zit aan enkele banden (ligamenten) vast. Dit zijn de ligamentum suspensorium ovarii (met bloedvaten voor de eierstok), ligamentum ovarii proprium en ligmamentum latum uteri (met bloedvaten vanuit de baarmoeder naar de eierstok en de urineleider).

Een eierstok heeft een amandelachtige vorm en heeft een lengte van ongeveer4 cm. In de eierstok zijn twee lagen te onderscheiden, namelijk de schors (cortex) en het merg (medulla). In de schors liggen de toekomstige eicellen in de follikels.

Ongeveer halverwege de menstruatiecyclus wordt één van de eicellen rijp door een follikelstimulerende hormoon dat in de hersenen (in de hypofyse) wordt afgescheiden. Tijdens de eisprong (ovulatie) komt de rijpe eicel vrij. De eisprong of de gevolgen daarvan (beetje bloed en follikelvloeistof in de buikholte) kunnen door sommige vrouwen gevoeld worden. Dat gevoel wordt middenpijn genoemd omdat het halverwege twee menstruaties optreedt.

De eierstokken vormen tijdens het hele leven van de vrouw geen nieuwe cellen voor de voortplanting. Als een meisje geboren wordt zijn de eierstokken al van meer dan 2 miljoen onrijpe eicellen voorzien. Hiervan zullen er tijdens het vruchtbare deel van het leven van de vrouw misschien een paar honderd rijp worden.

In de eierstokken worden verschillende hormonen geproduceerd die een rol spelen in de mentruatiecyclus, secundaire geslachtskenmerken en seksualiteit.

In de follikels worden met name voor de ovulatie oestrogeen aangemaakt. Oestrogeen is een groep steroidhormonen die meestal vrouwelijke hormonen genoemd worden omdat ze een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van vrouwelijke geslachtskenmerken, het reguleren van de menstruele cyclus en zwangerschap. Verder wordt in de eierstok het geslachtshormoon progesteron aangemaakt na de ovulatie.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL