backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / SCHAAMBEEN

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SCHAAMBEEN

Het schaambeen (os pubis) is onderdeel van het bekken en vormt samen met het zitbeen (os ischii) en het darmbeen (os ilium) het heupbeen (os coxae). Het bekken (pelvis) wordt door het linker en rechter heupbeen samen met het heiligbeen (os sacrum) gevormd. Het schaambeen wordt onderscheiden in een lichaam (corpus), een bovenste deel (ramus superior) en een onderste deel (ramus inferior).

Het lichaam van het schaambeen is een min of meer plat, naar voren hellend beenstuk. Ook de achterzijde is naar boven gericht. Het oppervlak van het schaambeen is glad en vormt aan de voorzijde de wand van het bekken. De urineblaas ligt hier tegenaan. De onderzijde van het schaambeen is ook naar voren gericht en heeft een ruw oppervlak waar de spieren (onder andere de musculus adductor lingus en brevis) aanhechten.

Het schaambeen is met het darmbeen en het zitbeen verbonden bij het ramus superior. De ramus superior loopt vanaf het corpus omhoog en opzij richting de kom van het heupgewricht.

De ramus inferior loopt vanaf het corpus naar achteren en opzij waar het overgaat in het zitbeen. Het schaambeen en het zitbeen vormen samen een ringvormige structuur die het foramen obturatum wat is dit? omsluiten. De corpora van het linker en rechter schaambeen zijn door de schaambeensvoeg (symfyse) met elkaar verbonden. Vlak naast de symfyse heeft het schaambeen een vooruitstekend knobbeltje, het tuberculum pubicum, die goed gevoeld kan worden.

 

 


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL