backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / SLUITSPIER

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

SLUITSPIER

De sluitspieren, ook wel de sfincters genoemd, regelen het sluiten en openen van de plasbuis (urethra).

Symptomen van urine-incontinentie

Het ongewild laten ontsnappen van urine of het onvermogen urine ‘op te houden’

Onderzoek en diagnose bij urine-incontinentie

Anamnese, lichamelijk onderzoek

Conservatieve behandeling van urine-incontinentie

Medicatie, Bekkenbodemfysiotherapie

Operatieve behandeling van urine-incontinentie

Alleen stress incontinentie is operatief te behandelen

De sluitspieren, ook wel de sfincters genoemd, regelen het sluiten en openen van de plasbuis (urethra). De plasbuis van de vrouw is veel korter dan die van de man. Deze plasbuis is gemiddeld 4 cm lang.

 

 

Sluitspieren zijn rondlopende spieren, welke een hol orgaan afsluiten. Sommige van deze kringspieren kunnen bewust worden aangespannen, andere niet. Informatie over de anale sluitspieren kunt u vinden in de tekst over de anus op www.debekkenbodem.nl.

In deze tekst gaat het over de blaassfincters. De interne, binnenste urethrale sfincter (sluitspier), welke alleen bij mannen aanwezig is, kan niet bewust aangespannen worden en deze gaat open als de blaas vol is. De buitenste sluitspier (externe sfincter) kan echter wel bewust worden aangespannen. Deze externe sfincter bestaat uit dwarsgestreept spierweefsel. De interne sluitspier is een autonome gladde spier. Hiermee kan de controle over het plassen gehouden worden. Er is een belangrijke relatie tussen de bekkenbodem spieren en de sluitspieren. De bekkenbodem spieren die om de blaas en de plasbuis heen liggen moeten namelijk de werking van de sluitspier ondersteunen.

Wanneer de blaas vol raakt, zal er door de receptoren in de wand van de blaas een reflex worden opgewekt, de mictiereflex. Meestal wordt deze reflex opgewekt als de blaas met 500 ml gevuld is. Deze reflex wordt bestuurd vanuit het ruggenmerg, door het parasympatische (stimulerende) systeem. De mens kan zijn plas ophouden door zijn/haar bekkenbodem spieren aan te spannen. Deze spieren kunnen bijvoorbeeld geactiveerd worden door het huppen van been naar been. Wanneer de bekkenbodem aanspant, ontspant namelijk de blaaswand. Bij een gesloten sluitspier is de blaaswand ontspannend en anders om. Bij het plassen ontspant dus juist de sluitspier en spant de blaasspier.

Wanneer de sluitspieren niet goed functioneren kan er urine-incontinentie ontstaan. Dit kan ontstaan door een verstoorde wisselwerking van  de bewust aan te spannen sluitspieren en de bekkenbodem met de niet bewust aan te spannen blaasspier en -sluitspier.

Er zijn twee types bekend, stress-incontinentie en urge/drang incontinentie.

 

Symptomen bij urine-incontinentie

Bij stress-incontinentie kan de sluitspier de toenemende druk van de blaas, door bijvoorbeeld hoesten, niesen, persen, niet aan en ontsnapt er urine. Vaak kan de sluitspier deze druk niet aan doordat de bekkenbodem spieren niet genoeg ondersteuning kunnen bieden en te slap zijn.

Bij drang incontinentie ligt de oorzaak vooral in de blaas. De blaasspier spant dan echter aan wanneer dat niet moet, er is sprake van een overactieve blaas. Als de sluitspier hier geen weerstand aan kan bieden ontstaat deze vorm van incontinentie.

 

Behandeling bij urine-incontinentie

Bij de tweede vorm, de urge/drang incontinentie kan medicatie helpen. Deze medicijnen zorgen er dan voor dat de blaas ontspannen blijft en niet onnodig aanspant.

Stress incontinentie is te operatief te behandelen.

Echter wordt er voor beide vormen steeds vaker conservatief, middels fysiotherapie behandeld.  Bekkenbodemfysiotherapie is een apart specialisme binnen fysiotherapie en blijft erg effectief.

Er worden dan met name oefeningen gedaan om de bekkenbodemspieren en sluitspier te versterken. Ook kan er gewerkt worden met elektrostimulatie, waarbij de zenuwen die de bekkenbodemspieren aansturen geprikkeld worden. Bij stress-incontinentie worden des luitspieren gestimuleerd en bij urge-incontinentie de blaasspier. Tegenwoordig hoeft dit niet meer inwendig gedaan te worden en kan dit met een speciale stoel. Hierdoor kan de patiënte gewoon haar kleding aanhouden.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL