backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

VAGINA

Bij vrouwen is de vagina (ook wel schede genoemd) het inwendige deel van het geslachtsorgaan dat de baarmoeder met de buitenkant van het lichaam verbindt. Het uitwendige deel wordt vulva genoemd. De vagina is een buis van ongeveer acht centimeter diep en loopt van de voorhof naar de baarmoedermond en wordt bedekt door slijmvlies. De vagina wordt door afscheiding van de baarmoedermond en vaginale weefsels vochtig gehouden. De vaginawand is bedekt door slijmvlies dat heel sterk en beschermend is. Bij beschadiging van dit slijmvlies is de vagina makkelijker vatbaar voor schadelijke bacteriën.

De vagina is geschikt om bij geslachtsgemeenschap de penis in te brengen. Bij een zwangerschap is de vagina een deel van het geboortekanaal bij de bevalling.

In de vagina leven een groot aantal bacteriën die in een bepaald evenwicht met elkaar zijn. Dit evenwicht wordt de vaginale flora of vaginaal milieu genoemd. Deze bacteriën spelen samen met het slijmvlies een belangrijke beschermende rol. Als het evenwicht uit balans raakt kunnen er diverse klachten optreden.

Een verstoring van de vaginale flora die veroorzaakt wordt door schadelijke bacteriën (coccen) wordt bacteriële vaginose genoemd. De afscheiding kan bij bacteriële vaginose helder of gekleurd (grijs-wit) zijn. Met name na onbeschermde gemeenschap kan er een visachtige geur optreden. Er kunnen ongemakken aanwezig zijn als jeuk, irritatie, gevoeligheid, roodheid en schraalheid.

Een verstoring van de vaginale flora door schimmels wordt candida of schimmel genoemd. Hierbij is een geurloze, witte, vlokkerige afscheiding en er zijn ongemakken als jeuk, irritatie, gevoeligheid, roodheid en schraalheid aanwezig.

Bij vaginale roodheid wordt te weinig vaginaal vocht aangemaakt. Dit kan door hormonale veranderingen zoals in de tweede helft van de menstruatiecyclus of de menopauze ontstaan.

 

Behandeling vaginale schimmelinfecties

Over het algemeen gaan vaginale schimmelinfecties vanzelf over waarbij het enkele weken kan duren voordat de symptomen helemaal verdwenen zijn. De behandeling kan bestaan uit het nemen van vaginale tabletten of capsules. Daarnaast zijn er schimmeldodende crèmes die op de aangedane plek gesmeerd kunnen worden.

De volgende factoren kunnen een vaginale schimmelinfectie helpen te voorkomen:

-         Niet te lang met nat ondergoed of zwemgoed rondlopen

-         De vagina niet met zeep wassen, maar met een beetje lauw water

-         Na ontlasting de billen van voor naar achteren afvegen zodat de schimmels die in de darmen zitten niet in de vagina terecht kunnen komen

-         Maandverband of tampons tijdens de menstruatie regelmatig verschonen

-         Bij voorkeur geen inlegkruisjes gebruiken

-         Vrijen met een droge vagina kan de slijmvliezen irriteren waardoor de schimmel makkelijker kan groeien. Zorg dat er voldoende opwinding is of maak gebruik van een glijmiddel


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL