backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / BAARMOEDER

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

BAARMOEDER

Symptomen van baarmoederaandoeningen

De symptomen hangen af van de aandoening. Vaak is er sprake van pijn in de onderbuik, variërend van zeurende blijvende pijn tot pijnscheuten

Onderzoek en diagnose bij baarmoederaandoeningen

Anamnese, gynaecologisch onderzoek, echo

Conservatieve behandeling van baarmoederaandoeningen

Afhankelijk van de aandoening

Operatieve behandeling van baarmoederaandoeningen

Afhankelijk van de aandoening

De baarmoeder wordt ook wel de uterus genoemd en is het vrouwelijke voortplantingsorgaan. Het behoort tot de inwendige geslachtsorganen en is een hol orgaan.  De baarmoeder ligt in de onderbuik, in het kleine bekken. Het ligt achter de blaas en voor de endeldarm. Er liggen een aantal ligamenten (banden) om de baarmoeder heen om te zorgen dat deze op de plaats blijft. Het  ligamentum rotundum uteri (ronde band) en het ligamentum latum uteri (brede moederband) zijn de belangrijkste.

De baarmoeder van vrouwen heeft de vorm van een peer en heeft na de puberteit een omvang van 5-10 cm. Na en gedurende een zwangerschap neemt de omvang en het gewicht van de baarmoeder toe. Na de overgang neemt de omvang weer af.

De baarmoeder is bedoeld voor de innesteling van een bevruchte eicel (embryo). De baarmoeder bestaat uit twee delen, de baarmoederhals (cervix uteri) en het baarmoeder lichaam (corpus uteri). Aan het baarmoeder lichaam zitten de eileiders (tubae) vast. In het lichaam vindt de innesteling plaats. De baarmoederhals en de baarmoedermond (portio uteri) vormen de verbinding met de vagina. De baarmoedermond is bekleed met plaveiselepitheel. De baarmoederholte is aan de binnenzijde bekleed met het baarmoederslijmvlies (endometrium). Dit slijmvlies bestaat een basale laag en een functionele laag. Dit slijmvlies reageert op de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze hormonen zijn ook belangrijk voor de menstruatie. Het baarmoederslijmvlies wordt bij de mens eenmaal per 25-30 dagen afgestoten (de functionele laag), wanneer er geen zwangerschap optreedt. Hierbij gaan bloedvaatjes kapot en ontstaat de menstruatie.

De baarmoederwand bestaat vooral uit glad spierweefsel.  Dit is nodig om er bij een bevalling voor te zorgen dat het kind geboren kan worden. Bij weeën trekt dit spierweefsel stevig samen. De baarmoeder wordt verzien van bloed door twee slagaders, aan beide kanten van de baarmoeder één. Dit zijn de arteriae uterinae.

Er zijn veel baarmoederaandoeningen bekend. Afwijkingen aan het baarmoederslijmvlies, zoals ontstekingen (endometritis), bloedingen, een poliep, kanker of een vergroting van de baarmoeder (hyperplasie). Ook aan de baarmoederspierwand kunnen afwijkingen ontstaan. Voorbeeld hiervan zijn een vleesboom of een tumor.  Aandoeningen is de baarmoederhals kunnen zijn; baarmoederhalskanker, wratten, een ectropion (het cylindrisch epitheel vanuit de baarmoederhals breidt zich uit naar de schede), een poliep of endometriose (het baarmoederslijmvlies bevindt zich dan buiten de baarmoederholte).

 

Symptomen bij baarmoederaandoeningen

De symptomen hangen af van de aandoening. Veelal is er sprake van pijn in de onderbuik. Dit kan weer variëren van zeurende blijvende pijn tot pijnscheuten in de onderbuik. De oorzaak van de klachten is vaak lastig te vinden. Er liggen immers veel organen in de onderbuik. Ook kan er sprake zijn van (onregelmatige, soms hevige)  bloedingen. Moeheid, futloosheid en stress zijn ook veel voorkomende klachten. Omdat het stellen van de diagnose lang kan duren, maakt de patiënt zich vaak zorgen over zijn gezondheid.

 

Onderzoek en diagnose bij baarmoederaandoeningen

Ten eerste moet het hele verhaal in kaart gebracht worden en zal hiervoor een anamnese afgenomen worden. Vervolgens zal er lichamelijk onderzoek gedaan worden. Het onderzoeken van de baarmoeder kan op verschillende manieren worden gedaan.

Zo kan er inwendig gynaecologisch onderzoek gedaan worden. Vaginaal toucheren is hier een onderdeel van.  Hierbij voelt de arts met zijn wijsvinger en middelvinger. Er wordt onderzocht op gevoeligheid, grootte enz. Ook speculumonderzoek (bijvoorbeeld een uitstrijkje) is hier een onderdeel van. Hierbij wordt weefsel vanuit de vagina en/of baarmoedermond op kweek gezet en nader onderzocht.

Verder kan er een echo gemaakt worden. Ook kan er een hysteroscopie gemaakt worden. hierbij wordt er een hysteroscoop via de schede en baarmoedermond ingebracht. Deze is aangesloten op een videosysteem, waardoor de baarmoeder bekeken kan worden. Tenslotte kan er nog een kijkoperatie (laparoscopie) worden uitgevoerd.

 

Behandeling bij baarmoederaandoeningen

Ook de behandeling is natuurlijk afhankelijk van de diagnose. De keus van de behandeling wordt bepaald door zaken als: de ernst van de klachten; de leeftijd van vrouw i.v.m. een eventuele kinderwens; de mening van de vrouw over de behandeling en de lokalisatie van de aandoening.

De behandeling kan symptomatisch zijn, zoals bijvoorbeeld pijnstilling middels medicatie. Omdat veel baarmoederaandoeningen hormoon gerelateerd zijn, kan er ook gekozen worden voor een hormonale behandeling. Bijvoorbeeld bij een endometriose, omdat hormonen de eisprong onderdrukken. Wanneer er door bijvoorbeeld het gebruik van een anticonceptiepil, een verminderde opbouw van slijmvlies is, is de menstruatie minder en zullen de klachten ook minder zijn.

Ook kan er operatief worden ingegrepen. Hier zijn weer meerdere mogelijkheden voor. Er kan een kijkoperatie worden uitgevoerd, waarbij de aangedane dele verwijderd kunnen worden. Ook kan er een open buikoperatie worden gedaan, een laparotomie, waarbij een snede in de buikwand wordt gemaakt. Bij deze operatie worden de baarmoeder en de eierstokken (tenminste één) meestal gespaard.  Ook kan de baarmoeder verwijderd worden (hysterectomie). Dit wordt meestal pas gedaan als andere ingrepen  niet gelukt zijn. Dit is een heftige ingreep, aangezien de vrouw hierna niet meer vruchtbaar is. Soms worden hierbij ook de eierstokken verwijderd, dit wordt een volledige hysterectomie genoemd. Als ook de eierstokken worden verwijderd, stopt de productie van oestrogeen. Hierdoor komt de vrouw wel direct in de overgang (chirurgische menopauze).

De behandeling is vaak ook gecombineerd; dus zowel symptomatisch, als hormonaal als operatief.  Bij een vorm van kanker bestaat de behandeling veelal ook uit bestraling en een chemokuur.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL