backgroundtop
Logo van Debekkenbodem.nl
     facebook twitter  
banner
Label DeBlessure.nl
DE BEKKENBODEM / ENDELDARM

<a href="http://adobe.com/go/getflashplayer"><img src="http://www.adobe.com/images/shared/download_buttons/get_flash_player.gif" alt="Get Adobe Flash player" /></a>

ENDELDARM EN ANUS

De endeldarm (rectum) is het laatste deel van de dikke darm waar ontlasting tijdelijk opgeslagen wordt. Als deze gevuld is gaat er een seintje naar de hersenen waardoor het gevoel van aandrang ontstaat. Als deze aandrang gevoeld wordt is het belangrijk om naar het toilet te gaan. Als de ontlasting langer dan noodzakelijk in de dikke darm blijft kan dat klachten veroorzaken. Normaliter duurt het ongeveer 24 uur voordat de ontlasting de weg door de dikke darm heeft afgelegd.

De endeldarm wordt door de anus afgesloten. De anus bestaat uit twee tussen de massief-vlezige billen ingebedde sluitspieren (sphincters). Dit zijn de sphincter ani externa en de sphincter ani interna. De anus heeft de functie om ontlasting en lucht naar buiten te laten. Daarnaast voorkomt de anus dat onder andere bacteriën en schimmels de endeldarm inkruipen en klachten veroorzaken.

De anus kan gecontroleerd geopend en gesloten worden. Dit komt doordat er invloed is op de buitenste kringspier. Als de buitenste kringspier ontspannen wordt, spant de binnenste kringspier vanzelf aan waardoor de ontlasting naar buiten wordt geperst. Door de buitenste sluitspier aan te spannen worden de ontlasting opgehouden.

Eén op de drie Nederlanders heeft weleens last van verstopping (ook wel obstipatie of constipatie genoemd). Als er minder dan drie keer per week ontlasting geproduceerd wordt of dit alleen lukt door hard te persen is er sprake van verstopping. Het verschilt erg hoe vaak mensen naar het toilet moeten.

Doordat voedselbrij te lang in de dikke darm blijft zitten wordt er teveel vocht aan onttrokken waardoor harde, droge ontlasting kan ontstaan. Over het algemeen wordt verstopping door een verkeerde leef- en eetgewoonte veroorzaakt. Hierbij kan onder andere gedacht worden aan te weinig lichaamsbeweging, onvoldoende drinken of vezelarme voeding. Sommige geneesmiddelen hebben verstopping als bijwerking. Onder andere kalmerende middelen, slaapmiddelen en het langdurig gebruik van laxeermiddelen kan dit veroorzaken.

Soms wordt verstopping door een ziekte of aandoening veroorzaakt.

 

Symptomen verstopping

De meest voorkomende klachten bij verstopping zijn: 

-         Droge, harde ontlasting

-         Eén of twee keer per week ontlasting

-         Poepvegen (overloopdiarree): langs harde ontlasting in de darm kan zachte ontlasting weglekken

-         Pijn bij ontlasting: harde, dikke ontlasting kan scheurtjes of kloofjes in de anus veroorzaken. Dit kan een branderig gevoel geven

-         Gevoel dat men nog steeds moet ontlasten na de stoelgang

-         Aambeien: er kunnen aambeien ontstaan door verstopping en hard persen. Deze kunnen pijn geven en bloedverlies veroorzaken.

Behandeling verstopping

In eerste instantie zal er zonder medicatie geprobeerd worden om de klachten te verhelpen. Hier toegeven aan het aandranggevoel, voldoende vochtinname en vezelinname zijn belangrijke factoren om de klachten te verbeteren. Daarnaast is lichaamsbeweging belangrijk. Het advies kan ondersteunt worden door het voorschrijven van vezelpreparaten als dit niet voldoende via voeding kan worden opgenomen.

De behandeling met medicatie heeft als doel om de ontlasting te verzachten en zacht te houden of om de darmwand tot meer beweging aan te zetten. De medicatie kan in bulkvormers (volumevergroters) en laxeermiddelen worden opgesplitst.

Bulkvormers hebben dezelfde eigenschappen als voedingsvezels. Hier moet veel bij gedronken worden omdat de medicijnen anders averechts kunnen werken.

Laxeermiddelen worden onderverdeeld in de osmotische laxeermiddelen en contactlaxeermiddelen. Bij osmotische laxeermiddelen wordt voorkomen dat de darm het water absorbeert zodat de ontlasting voldoende watergehalte houdt. Contactlaxeermiddelen prikkelen de darmwand om te gaan bewegen doordat ze vloeistof aantrekken in de dikke darm en de natuurlijke darmbeweging stimuleren.

In uitzonderlijke gevallen kan de arts een klysma of lavement met lauw water adviseren. Deze middelen maken de darm schoon en ruimt de ontlasting op.


backgroundbottom
Bronvermelding | Algemene voorwaarden

Dit is een produkt van :
Logo JH Consultancy
© Copyright JH Consultancy 2014, All rights reserved
Webdesign by : FISHTANKMEDIA.NL